Együttműködés a Madách Színház és az Informatikai és Könyvtári Szövetség között
ÍRÓK-SORSOK-SZERELMEK

Online közvetítéseivel a Madách Színház fontos szakmai vállalása, hogy a magyar kultúrát és irodalmat népszerűsítő film-szín-játékait időbeli és földrajzi kötöttségek nélkül minél szélesebb körben, s így a magyar könyvtári hálózat intézményei számára is hozzáférhetővé tegye.
Ennek érdekében a Madách SzínpadON tartalmait a magyar könyvtárak számára az IKSZ-szel kötött együttműködési keretmegállapodás alapján az Országos Könyvtári Napok időtartama alatt teljesen ingyen bocsátja rendelkezésre. A kiválasztott produkciók felvételről, a Madách Színház honlapján keresztül (www.madachszinhaz.hu/szinpadon) elérhetőek.

Aktuális filmkínálat:


A KÉT EGYETLEN – KARINTHY FRIGYES NAGY SZERELMEI ⑫ – film-szín-játék®, 55’
Szerző: Fráter Zoltán │ Szereplők: Fekete Ernő, Jordán Adél, Fekete Réka Thália │ Rendező: Szirtes Tamás
Szakmai elismerés:
  • Legjobb életrajzi film díja – ONIROS Film Awards® 2022, New York
  • Döntőbe jutott versenyfilm – Savaria Filmszemle 2023


ELFOGYNI AZ ÖLELÉSBEN – ADY ENDRE SZERELMEI ⑯ – film-szín-játék®, 84’
Szerző: Nyáry Krisztián │ Szereplők: Nagy Sándor, Botos Éva, Kelemen Hanna, Kakasy Dóra │ Rendező: Horgas Ádám
Szakmai elismerés:
  • Döntőbe jutott versenyfilm – ONIROS Film Awards® 2022, New YorkEMBERSZAG – DRÁMAI NAPLÓ SZÉP ERNŐ AZONOS CÍMŰ ÖNÉLETRAJZI REGÉNYE ÉS VERSEI ALAPJÁN ⑫ – film-szín-játék®, 60’
Szerző: Szép Ernő │ Dramaturg: Ferencz Győző │ Főszerepben: Gyabronka József │ Közreműködnek: Balla Eszter, Dunai Tamás, Fillár István, Kerekes Éva, László Zsolt, Lázár Kati, Tóth Ildikó │ Rendező: Harangi Mária
Szakmai elismerés:
  • Legjobb életrajzi film díja – ONIROS Film Awards® 2023, New York
  • Legjobb színészi alakítás díja (Gyabronka József) – ONIROS Film Awards® 2023, New York
  • Legjobb életrajzi film díja – Third Literature in Cinema 2023, Buenos Aires
  • Legjobb színészi alakítás díja (Gyabronka József) – Third Literature in Cinema 2023, Buenos Aires
  • Döntőbe jutott versenyfilm – Near Nazareth Fesztivál 2023, Izrael
Kapcsolódó évforduló: 2023. október 2. – Szép Ernő halálának 70. évfordulója


TERCETT – MÓRICZ ZSIGMOND SZERELMEI ⑫ – film-szín-játék®, 76’
Szerző: Forgách András │ Szereplők: Nagy Zsolt, Balázsovits Edit, Petrik Andrea, Juhász Vince │ Rendező: Szilágyi BálintAz online közvetítéseket az adott könyvtár bármely közösségi terében megvalósítható, és egy-egy ilyen alkotás akár a könyvtár egy-egy tematikus és/vagy vendégelőadóval kiegészített, közösségszervező erővel bíró rendezvényének részét is képezheti.

Kérjük az IKSZ tagkönyvtárait, együttműködő szolgáltató helyeit, hogy az alábbi útmutató szerint készítse elő az együttműködési megállapodást intézménye számára, majd a konkrét dátum ismeretében töltse ki az igénylő lapot, a vetítést követően pedig a visszajelzést küldje el az ab@madachszinhaz.hu címre. Mindemellett az Országos Könyvtári Napok programjaként is kérjük a program regisztrációját az összefogás.ikszkonyvtarak.hu oldalon.

Bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés is hozzájárul az OKN sikeréhez, a tartalmas és értékes könyvtári programok lebonyolításához.